„Przepiśnik” notes kulinarny – warsztaty dla nauczycieli w Bibliotece Pedagogicznej w Płońsku

 

przepisnikglKolejne warsztaty z cyklu „Nauczyciele-Nauczycielom” dotyczyły wykonania notesu kulinarnego zwanego „przepiśnikiem”. Jest to po prostu zbiór przepisów zgromadzony w pięknym, estetycznie wykonanym notesie. Zależnie od naszej fantazji i upodobań w podobny sposób możemy przyozdabiać notesy o różnym przeznaczeniu. Prowadząca warsztaty, pani Bogumiła Ruszkowska z Zespołu Szkół w Polesiu, zaprezentowała nam ozdoby o tematyce kulinarnej, które wykorzystuje do tworzenia swoich prac. Wykonanie pozornie wydaje się być proste, ale aby stworzyć coś niebanalnego trzeba, poza wyobraźnią, mieć też odpowiednie materiały. Pani Bogumiła zajmująco opowiadała o swojej pasji, prezentując uczestnikom prawdziwe perełki zdobnicze. Własnoręczne przygotowanie „przepiśnika” jest świetnym pomysłem na prezent z okazji zbliżającego się Dnia Matki, a jego wykonanie nie sprawi trudności dzieciom z klas młodszych, a i starsze znajdą tu pole do popisu.

 

 

(es)